НачалоНовини 2023/03Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

22.03.2023 - Инж. Стоян Тошев: Благодарение на всички, ангажирани със стопанисването на дивеча, развитието на ловното стопанство има трайни положителни тенденции

"Благодарение на всички, ангажирани със стопанисването на дивеча в момента в развитието на ловното стопанство има трайни положителни тенденции, въпреки проблемите и гледам оптимистично за бъдещото му развитие", това каза инж. Стоян Тошев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите по време на пресконференция пред журналисти, предшестваща официалното откриване на 27-та международна изложба " Природа, лов, риболов" в Пловдив.

Инж. Стоян Тошев подчерта няколко положителни тенденции, наложили се през последните години. Една от тях е постоянното нарастване на запасите от почти всички основни видове дивеч. "Тази трайна тенденция е обвързана до голяма степен и с осъществявания от държавата контрол върху правилното стопанисване на дивеча в държавните ловни стопанства, дивечовъдните участъци и ловностопанските райони на ловните дружини". 

През 2022 година са проверени повече от 144 000 ловци, 4 300 ловни дружини, 5 200 превозни средства.

Инж. Тошев подчерта, че последните години се забелязва и намаляване на нарушенията, свързани с употребата на алкохол, липсата на сигнална екипировка и на ловен билет. По думите му въвеждането на ежеседмичните проверки по време на активния ловен сезон дава много добри резултати и е едно от мероприятията по контрола, което води до ограничаване на нарушенията по Закона за лова и опазване на дивеча.

Запазва се и положителната тенденция за намаляване на инцидентите по време на лов, като за 2022 г. са констатирани 3 бр. За съжаление един от тях е смъртен случай, свързан със самопрострелял се ловец по време на групов лов на дива свиня.

За ограничаването на бракониерските прояви е необходимо освен повишаване на санкциите и налагане на ефективни наказания и засилени съвместни действия, с участие на различните заинтересовани страни, в т.ч. неправителствени организации и институции, допълни инж. Тошев.

За първи път на изложението "Природа, лов, риболов" в Пловдив беше представен щанд на лесозащитните и горските семеконтролни станции към Агенцията по горите.