НачалоНовини 2023/05Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

05.05.2023 - Горски инспектори от РДГ - Пловдив разкриха схема за кражба на дървесина

Горски инспектори от Регионална дирекция по горите - Пловдив разкриха схема за кражба на дървесина в с. Първенец, обл. Пловдив. Нарушението е констатирано след като служителите на дирекцията реагирали на сигнал от страна на Държавно ловно стопанство - Тракия за липси на дървесина от временни складове на обекти за дърводобив в държавна горска територия и съмнения за злоупотреби. След извършване на проверка, в един от складовете за дървесина в с. Първенец, обл. Пловдив са установени нерегламентирани дейности и незаконна дървесина от смърч и бял бор. Нарушението е констатирано, след като проверяващите преглеждат видеозаписите от камерите, на които се вижда претоварване на дървесина от три моторни превозни средства в късните часове на денонощието.

Оставената на склад дървесина се оказва незаконна. От проследяващото устройство, проверяващите разбират, че камионът с натоварената дървесина е отпътувал за гр. Костинброд. Служители на Изпълнителна агенция по горите и Регионална агенция по горите - София извършват проверка в обекта в гр. Костинброд, в който е постъпила дървесината и същата е задържана. От страна на Регионална дирекция по горите - София са съставени два акта по Закона за горите на собственика на склада.

За  трите моторни превозни средства, с които е транспортирана дървесината от временните складове до цеха в с. Първенец, се констатира, че са били с изключени GPS –устройства за проследяване и позициониране на маршрута, за което са съставени четири акта за административни нарушения по Закона за горите. Проверката е извършена съвместно със служители на РУ на МВР и Държавно ловно стопанство - Тракия. Иззето е записващото устройство на видеонаблюдението на обекта в с. Първенец. Уведомен е дежурният прокурор и по случая е образувано досъдебното производство. Собственикът на фирмата е задържан за 24 часа. Със Заповед на Директора на РДГ Пловдив  е наложена принудителна административна мярка и дейността в обекта е спряна.

Проверката по случая продължава.