НачалоНовини 2011/03Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

25.03.2011 - Представяне на информационните системи Кестрел и система за наблюдение на пожари

На 23 март 2011 г. в Изпълнителна агенция по горите се проведе среща с представители на гръцката фирма „Информационни системи Кестрел”, която представи системата за наблюдение на пожари „FireWatch”, разработена и реализирана от фирма „IQ wireless” – Германия.

Присъстваха представители на фирма „Кестрел”, г-н Холгер Фогел – управителен директор в „IQ wireless”, инж. Николай Пиронков – началник отдел „Опазване на горите”, д-р инж. Любчо Тричков – началник отдел „Горска политика и международни дейности” и експерти от Изпълнителна агенция по горите.

Презентирани бяха възможностите на системата „FireWatch” за ранно предупреждение на горски пожари чрез денонощно засичане и на най-слабия дим на разстояние до 15 км. Внедряването на тази система спомага за ранно откриване на пожарите в и извън горските територии. Чрез своевременното автоматично подаване на сигнал за дим и огън се постига  бърза реакция на терена и защита на горските територии от опожаряване.

Системата  „FireWatch” е разработена и е в реална експлоатация в Германия. От 2001 година до момента на територията на страната, са изградени системи, включващи 282 сензора със 71 наблюдателни центрове, осигуряващи наблюдението на повече от 45 000 квадратни километра горски територии. Успешно приложение системата за ранно откриване на пожари в горите е намерила и  в Гърция, Кипър, Естония, Литва, Австралия и Мексико.

Изпълнителна агенция по горите планира в горските територии на страната  приоритетно да бъдат внедрявани подобни системи за наблюдение и автоматично откриване на дим и огън, като за целта ще бъдат търсени възможности за финансиране от фондовете на Европейския съюз.