НачалоНовини 2011/04Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

12.04.2011 - ИАГ представи България във втората Средиземноморска седмица на горите във Франция

Изпълнителната агенция по горите участва във Втора Средиземноморска седмица на горите, която се проведе в Авиньон, Франция от 5 до 8 април 2011г. Над 250 представители от 12 страни взеха участие в срещата. Организацията за прехрана и земеделие на ООН (ФАО), European Forest Institute (EFI), GTZ, международни и регионални научни институции също се включиха във форума.
ИАГ председателства и Сесията на Разширения Изпълнителен комитет на Силва Медитераниеа в Авиньон.

Организирана за първи път в Анталия през 2010 г., Средиземноморска седмица на горите се утвърждава като платформа за обмен и подобряване на диалога между политиците, международната научната общност и хората от горската практика.

В своето приветствено слово към участниците г-н Едуардо Рохас-Бриалес -помощник генерален директор на Световната организация за прехрана и земеделие към ООН (ФАО) подчерта, че средиземноморските гори имат нужда от специално внимание. Те играят ключова роля за съществуването на средиземноморските общества предоставяйки им безценни продукти, услуги и ползи. Те представляват уникално световно природно наследство, предвид тяхното изключително биологично многообразие, макар и сериозно застрашено. Тяхното стопанисване и съхраняване се отразява на качеството на почвените и водните ресурси – стратегически за народите от Средиземноморието. тяхното бъдеще е сериозно застрашено от резките и бързи промени в  климата и в земеползването, към които се прибавят и традиционните – горските пожари, прекомерната сеч, обезлесяването и опустиняването.

Сред най-важните събития по време на форума бе заседанието на Разширения изпълнителен комитет на Силва Медитеранеа, ФАО с разглеждане на напредъка в работата на работните групи на комитета. Провеждането на научни сесии по „Горски пожари” и „Управление на горите и устойчиво развитие”, „Околната среда в Средиземноморието и променящият се свят също бяха акцент в програмата. Беше обърнато и специално внимание на ролята на горите и науката в отговор на ключови предизвикателства и на научен семинар „Биологичното разнообразие на Средиземноморските горски системи: промяна на парадигмата за съхраняване”.
Изпълнителната агенция по горите като институция председателства от 2008 до 2012 г. дейността на Силва Медитеранеа, ФАО. Тя участва активно в подготовката и провеждането на международната проява. Нейният представител - инж. Спас Тодоров ръководи заседанията на Разширения изпълнителен комитет на „Силва Медитеранеа” и представи напредъка в дейностите на работна група 6 „Устойчиви финансови механизми”, в качеството си на негов председател.

Инж. Тодоров участва и в церемонията по отбелязване на 100-годишнината от идеята за създаване на Комитет по Средиземноморски горски въпроси  „Силва Медитеранеа” и връчване на отличия и сертификати на изявени лесовъди.

Организатори на събитието бяха ФАО, Министерството на прехраната, земеделието и риболова на Република Франция, Министерството на науката и иновациите на Кралство Испания, Регионалния средиземноморски офис на Европейския горски институт и още няколко френски научни институции и горски асоциации.