НачалоНовини 2011/04Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

20.04.2011 - Над три пъти е увеличена употребата на дървата за огрев през последните пет години

Изпълнителната агенция по горите взе участие в кръгла маса за възобновяемата енергия

През последните 4-5 години се наблюдава над три пъти увеличение на употребата на дърва за огрев. Те са основната част от дървесината /категория „дърва”/, която е главният енергиен компонент на биомасата. Около 2,5 млн. куб. м дървесина се използва за отопление средногодишно в страната. Това стана ясно от доклада на началника на отдел „Горска политика и международни дейности” към ИАГ инж. Любчо Тричков, който участва в кръгла маса на тема: „Възобновяема енергия: от идеи към действия”. По време на срещата инж. Тричков презентира потенциала на дървесната биомаса в България като ВЕИ и възможностите, които предоставя новият Закон за горите за устойчивото й използване.

Увеличената употреба на дърва за огрев през последните години се дължи главно на относително ниската им цена спрямо нарастващите цени на течните горива, природния газ, въглищата и произведената от тях енергия, обясни инж. Тричков. По данни на ИАГ добитите количества дървесина през миналата година възлизат на около 5,6 млн. куб. м, а средният годишен прираст на дървесина от горите на България възлиза на 14,4 млн. куб. м. Общият дървесен запас от горския фонд на страната към края на 2010 г., възлиза на над 643 млн. куб. м стояща дървесна маса. 

С цел дългосрочно планиране на дейностите, както в държавните горски предприятия, така и в дърводобивните и дървопреработвателните фирми и фирмите за добив на биомаса на дървесина в новия Закон за горите се регламентира възможността Държавните горски предприятия да могат да сключват с търговци дългосрочни договори от 15 години, както за добив, така и за продажба на дървесина. По този начин се създават предпоставки за сигурност по отношение на дървесния ресурс, възможност за инвестиции в нова техника, оборудване, инфраструктура, квалификация на работниците и кадрова обезпеченост.

По думите на началника на отдел „Горска политика и международни дейности” към ИАГ, дървесната биомаса, в т. ч. дървата за огрев, дървесните отпадъци и техните производни, имат голям енергиен потенциал, но все още са със слаба степен на количествена концентрация.