НачалоНовини 2011/04Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

27.04.2011 - ИАГ ще сътрудничи по българо-американски проект „ Създаване на Служба за консултантски услуги в областта на биоресурсите”

Заместник-министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов и ръководството на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) в лицето на инж. Красимир Каменов, зам.-изпълнителен директор на ИАГ и инж. Валентина Маринова, гл. секретар на ИАГ присъстваха на церемонията по подписване на Меморандум за сътрудничество между Лесотехническия университет в София и Колежа по горите в Орегонския университет.
Официални гости на събитието бяха и Н. Пр. Джеймс Уорлик, посланик на САЩ в България, Десислава Танева, председател на Комисията по земеделие и гори към Народното събрание, г-н Франк Бауер, президент на Фондация „Америка за България”, както и преподаватели от Лесотехническия университет.
Меморандумът се подписа от ректора на Лесотехническия университет проф. Нино Нинов и Джим Джонсън, декан на Колежа по горите в Орегонския университет.
С подписания документ се слага началото на сътрудничество по проект „Създаване на Служба за консултантски услуги в областта на биологичните ресурси (БИОРЕКС). Благодарение на проекта, обучени консултанти ще предоставят разширени услуги за недържавните собственици на гори у нас. С изпълнението му ще се подготвят експерти, които ще осъществяват съветническа дейност. Сред основните цели на програмата е подобряване на техническия и управленски капацитет на българското горско стопанство. Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) също ще помага за реализирането на проекта.
Идеята е да се пренесе опитът и добрата практика на Орегонския университет в България, заяви доц. д-р Румен Томов, зам.-ректор на ЛТУ и координатор на проекта. Той допълни, че първоначално ще се дават съвети в горския сектор, но амбицията е да се покрият всички области, свързани с биологичните ресурси.
Програмата е на стойност 289 200 лв. и е с продължителност две години. Тя е разделена на три етапа – подготовка, обучение и изграждане и разпространение и реклама на дейността и се финансира от Фондация „Америка за България”. Екип от щатски учени под ръководството на д-р Джим Джонсън ще работи по съвместната дейност между двата университета.
По време на събитието американският посланик Н. Пр. Джеймс Уорлик, заяви, че българският горски фонд е безценен и САЩ може да почерпи опит от добрите практиките, които се прилагат в България за опазването на този ресурс. Той подчерта също и значението на новия Закон за горите, явяващ се основополагащия камък, върху който ще се гради опазването на българските гори.