НачалоНовини 2011/05Новина

ДПП Беласица | Новини

12.05.2011 - Национален ден на Природните паркове 14 май 2011

На 14 май (събота) за четвърти път се организира Национален ден на Природните паркове.

Инициативата е на WWF и се реализира с финансовата подкрепа на GLOBUL. За кампанията съдействат и администрациите на 11-те природни парка.

Тази година кампанията включва почистване, подобряване и обновяване на инфраструктурата и маркировката на маршрутите и местата за отдих в 11-те природни парка в България.
Природните паркове Витоша, Рилски манастир, Златни пясъци, Врачански Балкан, Русенски Лом, Странджа, Шуменско плато, Българка (край Габрово), Сините камъни (край Сливен), Персина (край Белене) и Беласица са най-посещаваните защитени природни територии в България и посрещат над 10 милиона души всяка година. За съжаление някои недобросъвестни посетители оставят отпадъци след себе си, разрушават местата за отдих и туристическата маркировка.
На най-посещаваните места във всеки от природните паркове в България ще бъда поставени и информационни табели. Те обясняват, че природните паркове са защитена дива природа, затова целенасочено не разполагат със система за организирано събиране на отпадъците и посетителите трябва да отнасят обратно със себе си всичко, което са донесли.
Националният ден на природните паркове се проведе за първи път през есента на 2007 г. Тогава над 1000 доброволци събраха 12 тона боклук в природните паркове на България. Пластмасовите опаковки се оказаха сред най-често срещаните отпадъци, изоставени сред природата.
При второто издание на инициативата през май 2009 г. се включиха над 2300 доброволци. Участниците събраха над 15 тона отпадъци, ремонтираха кътове за отдих и пътеки за хора с увреждания.
При третото издание през май 2010 г. близо 3000 доброволци събраха над 15 тона отпадъци, ремонтираха кътове за отдих, участваха в изграждането на мостчета по някои от най-популярните маршрути.
Повече подробности за Национален ден на природните паркове може да намерите на http://wwf.bg

Сборен пункт за Природен парк Беласица: Стадиона в гр. Петрич от 10 ч. Ще се почиства в посока хижа "Беласица". Посланици на парка тази година са Явор от „Гравити Ко” и Светослав Лобушки – музикант от гр. Петрич.

 
 
 

Коментари

Публикувай коментар

Заглавие:
Текст:
Псевдоним:
Е-мейл:
Код за сигурност