НачалоНовини 2011/05Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

13.05.2011 - В България има реална възможност за увеличаване ползването на дървесна биомаса за енергийно производство

Потенциалът на дървесна биомаса и възможностите за финансиране на проекти бяха представени по време на конференция „Инвестиции в биомаса”


Експерти от Изпълнителната агенция по горите участваха в провелата се конференция „Инвестиции в биомаса”. Началникът на отдел „Горска политика и международни дейности” към ИАГ, д-р инж. Любчо Тричков направи презентация на тема „Потенциал на дървесна биомаса в България и възможностите за финансиране на проекти”. Дървесната биомаса, в т.ч. дървата за огрев, дървесните отпадъци и техните производни имат голям енергиен потенциал, но са със слаба степен на количествена концентрация и често пъти този ресурс е отдалечен от населените места, заяви инж. Тричков по време на конференцията. На база новия Закон за горите, оптимизиране на горската политика и преструктуриране на горския сектор, съществува реална възможност да се увеличи общия размер на ползването на дървесина, а оттам да се увеличи и дървесната биомаса годна за енергийно производство.

Новият закон за горите регламентира процеса на добива на дървесина, в т.ч и на дървесна биомаса. Разделянето на контролно-административните от стопанските функции, ще създадат условия и стимули за повишаване на производството, стана ясно още от срещата. Дадена е и възможност за многофункционалното и пълноценно използване на горите, в това число чрез създаване на плантации от дървесни и храстови видове за ускорено производство на биомаса, които няма да се стопанисват като гора. Законът за горите позволява сключване на дългогодишни договори, което би насърчило инвестирането в горскодобивна техника, а защо не и в инсталации и технологии за производството  на енергия от биомаса. Сключването на дългосрочните договори за добив на дървесина ще става с открита процедура, бе подчертано на конференцията.
За първи път се създава фонд „ Инвестиции в горите” и средствата от него ще бъдат използвани за изграждането на инфраструктура, което ще спомогне за увеличаване на добитото количество дървесина, в т.ч на дървесна биомаса.

В рамките на конференцията инж. Любчо Тричков представи и възможностите за финансиране на проекти по европейски програми. Беше акцентирано върху Програмата за развитие на селските райони (2007 –2013 г.) и Мярка 123 “Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”. Сред финансираните дейности по мярката е закупуване или изграждане на съоръжения и оборудване за производство на енергия, чрез преработка на растителна и животинска, първична и вторична биомаса. Друга възможност е Мярка 311 “Разнообразяване към неземеделски дейности”, в която са предвидени средства за производство на био-горива от биомаса и производство на биогаз, когенератори на биогаз.
По Мярка 312 “Подкрепа за създаване и развитие на микро-предприятия” са предвидени за финансиране 182 млн. евро, в т.ч за: материални и нематериални инвестиции на микро предприятия от преработвателната  промишленост: като дървопреработване, производство на мебели, леко машиностроене, преработка на биомаса, производство на енергия от възобновяеми източници и т.н. Други две Оперативни програми, по които са предвидени средства за насърчаване използването на ВЕИ са ОП „Конкурентоспособност” (2007-2013 г.) и ОП “Регионално развитие”.