НачалоНовини 2011/06Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

07.06.2011 - Обсъжда се превенцията срещу горски пожари като част от търговията с въглеродни емисии

Перспективата за изпълнение на „Проект за предотвратяване, управление и контрол на горските пожари, водещ до намаление на емисиите на парникови газове” в България бе обсъдена на среща между зам.-министъра на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов и Ахмат Слаиби, старши специалист по икономика на природните ресурси в Световната банка. В срещата участваха и специалисти и експерти от двете заинтересовани страни. Разгледана бе възможността финансирането на проекта да се осъществи чрез Въглеродни фондове на Световната банка, като в неговото осъществяването ще участва Министерството на земеделието и храните.
Експертите на Световната банка бяха запознати с юридическата рамка на горския сектор на България. Обсъдени бяха готовността на министерството за участие и възможността за приложение на методиката за намаляване на емисиите на парниковите газове, чрез предотвратяване на пожари.
Предстоят следващи срещи и разговори по възможностите за  участие на българската страна в търговията с парникови емисии по проекта за зелени инвестиции.