НачалоНовини 2011/06Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

13.06.2011 - България ще участва в Шестата министерска конференция за опазването на горите в Европа

Доц. Георги Костов – зам.-министър на земеделието и храните, д-р инж. Любчо Тричков - началник отдел „Горска политика и международни дейности” и  д-р инж. Деница Пандева - старши експерт от същия отдел, ще вземат участие в Шестата министерска конференция за опазването на горите в Европа. 
Тя ще се проведе в гр. Осло, Кралство Норвегия от 14 до 16 юни 2011 г., организирана под патронажа на норвежкия министър на земеделието и храните  г-н Ларс Педер Брег  съвместно с испанския министър на околната среда, селските райони и морските въпроси – д-р Роза Риверо Aгилер.
Министри и високопоставени делегати на FOREST EUROPE, представители  на  46-те страни, членуващи в организацията и Европейския съюз, на страните-наблюдатели извън Европа, на международните и регионалните организации и на академичните среди,  ще заседават и вземат решения за бъдещето на горите в Европа и техния принос  в широк глобален контекст.
Тези решения ще осигурят ефективни средства, които ще засилят ролята на горите за смекчаване на изменението на климата, опазване на биоразнообразието, насърчаване на нисковъглеродна икономика, както и за решаване на проблема с незаконната сеч.
Ключов елемент от конференцията ще бъде разработването на рамка на политиката за устойчиво управление на горите в Европа. Министрите трябва да одобрят визия, цели и задачи по отношение на горите в Европа като част от бъдещата стратегия FOREST EUROPE. Очаква се да бъдат приети и подписани два документа: Министерско решение от Осло: Европейските гори през 2020 година и Министерски мандат от Осло за водене на преговори за разработване на юридически обвързващо споразумение за горите в Европа.