НачалоНовини 2011/06Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

27.06.2011 - Откриват нова екопътека в Природен парк „Рилски манастир”

„По следите на Рилския ревен и Рилската иглика” ще могат да тръгнат всички любители на природата. Официалното откриване на най-новата екопътека в Пироден парк „Рилски манастир” е предвидено за 28 юни от 11.00 часа в местността Кирилова поляна. Екопътеката ще бъде обособена в района на Кирилова поляна – Тиха Рила – Рибни езера. По терена ще бъдат обозначени местообитанията на двата растителни вида – Рилската иглика и Рилски ревен, с което ще се постигне по-добра информираност  на посетителите на екопътеката за изключителната значимост на тези растителни видове. По маршрута на екопътеката са монтирани над 15 броя информационни табла, оформени са кътове за отдих с пейки и маси за почивка, поставени са насочващи стрелки, а за по-любознателните е издадена и брошура «По следите на рилския ревен и рилската иглика».
Международен Дунавски фестивал на територията на Природен парк „Персина” ще се проведе на 28 и 29 юни 2011 г.
Ще бъдат представени 12 защитени територии от различни държави по поречието на река Дунав. Дирекцията на Природен парк „Персина” организира провеждане на международен Дунавски фестивал по повод Международния ден на река Дунав. В рамките на фестивала ще бъде открита изложба за Атанасовското езеро и експозиция с ръчно изработени творби от природни материали. Повече от 60 чуждестранни гости от Румъния и Турция ще имат възможност да научат повече за Природен парк „Персина”  да се запознаят с идентичността на региона, с местния фолклор, както и да дегустират традиционни местни гозби.
Всяка събота през месец юли Природен парк „Врачански балкан” предлага преходи по екопътеки на територията на парка
Квалифициран водач ще разказва интересни неща за красивата природа и забележителности на територията на парка на туристите, които се включат към определените маршрути:
На 2 юли – Враца – водопад „Скакля”- „Войводин дол” – с. Згориград
На 6 юли – Врачанска екопътека до с. Згориград, водопад „Боров камък”
На 9 юли – „Каменните гъби” край с. Згориград
На 23 юли – водопад „Скакля” – „Войводин дол” – с. Згориград.