НачалоНовини 2011/07Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

04.07.2011 - Министърът на земеделието и храните и главният секретар на ИАГ откриха изложба, посветена на опазването на горите

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и главният секретар на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) инж. Валентина Маринова откриха изложба, посветена на опазването на българската гора в рамките на Международната година на горите – 2011, обявена от ООН. Експозицията от 20 фотоса с природни пейзажи от  планините на България е подредена около езерото „Ариана” в София.
 
България ще изгради система за ранни предупреждения от пожари в горите. Това обяви министър Найденов при откриването на изложбата. Системата е електронна и е базирана на термични датчици, които се разполагат в горските територии. При възникването на пожар датчиците предават информацията веднага на горските служители и пожарната. По този начин се реагира в зародиш преди да започне същинския и видим пожар, каза още министърът. Той обясни, че се обсъжда съвместно с Гърция да бъде направена единна система в пограничните райони на Рила, Пирин и Родопите за преждевременно алармиране на службите при възникване на пожари.

Предстои да стартира пилотен проект на територията на едно от държавните горски предприятия. Инвестицията е дългосрочна и е в рамките от 500 000 до 1 млн. лв. Според министър Найденов тя ще се възвърне много бързо, защото загубите при един пожар са много повече. Щетите трудно могат да се изчислят и са почти безценни, тъй като освен дървесина се унищожава биоразнобразие и животински свят, обясни още земеделският министър.

Главният секретар на ИАГ инж. Валентина Маринова подчерта, че данните от други държави, ползващи този вид ранно оповестяване са красноречиви и системата дава много добри резултати. Също така може тя може да послужи и за алармиране при други природни бедствия. Главният секретар на ИАГ заяви още, че български експерти от агенцията по горите са специално обучавани в Германия.

По данни на ИАГ от началото на годината на територията на страната са възникнали общо 241 пожара, като опожарената площ е 17 729 дка. Основните причини за възникването на горски пожари остават човешката небрежност – 69,29%.  Именно затова е необходима система за ранни предупреждения, която да хваща пожарите в зародиш, обясни министър Найденов. Контролът през летните месеци също ще бъде засилен. В проверките ще се включат освен горските служители, пожарната и жандармерията.