НачалоНовини 2011/08Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

03.08.2011 - Проведе се двуседмично работно посещение и специализация в САЩ.

Специализация на служители от Министерството на земеделието и храните и Изпълнителната агенция по горите в САЩ се проведе по покана на Департамента по международни дейности на Националната служба за горите в САЩ.
Работното посещение и специализация се проведе от 16 до 30 юли 2011 г. Делегацията, в която участваха доц. Георги Костов – зам.-министър на МЗХ, инж. Валентина Маринова – главен секретар на ИАГ, инж. Тони Кръстев – директор на дирекция „Проекти и международни дейности”  в ИАГ, инж. Ваня Каменова – председател на Управителния съвет на Северозападното държавно предприятие, инж. Румен Желев - председател на Управителния съвет на Югоизточното държавно предприятие и Йени Кацарска – съветник в Министерството на земеделието и храните, проведе срещи в Централното управление на горската служба (Forest service) във Вашингтон със заместник-директора на службата Джоел Холдроп и в Световната банка, на която бяха обсъдени реформите в горския сектор у нас.
По време на срещите, разговорите и съвместната работа на терен в Националната горска служба на Игъл ривър - Северен Уисконсин бяха обсъдени въпроси, свързани с: инвентаризацията на насажденията, разпознаване на горските типове; планиране на дейностите; маркиране на сечи; отдаване на дейности - сечи, лесокултурни мероприятия; видове договори; начини на разплащане и контрол; борба с нарушители и горски пожари; технология на сечта и извоза чрез използване на процесори (за сеч, кастрене, разкрояване) и форвардери (сортиментовози за извоз); мерките за адаптиране на горите към климатичните промени.
Участниците се запознаха на място с работата на 3 (от общо над 50) големи преработватели на дървесина - завод на компанията LP за производство на облицовъчни стени за къщи на база на производство на OSB плоскости; завод за производство на нискокачествена хартия, използвана за опаковки, и малка семейна фирма за производство на бичен материал и дървени къщи от масивна иглолистна дървесина. Всички те работят при пълна пазарна конкуренция, без каквито и да е специални предимства за големите потребители. Заводът на компанията LP годишно ползва повече от 700 тона дървесина, която получава от над 200 доставчици в радиус от около 100 км.
В рамките на визитата бяха набелязани идеи за бъдещо партньорство относно превенцията на пожари и търговията с парникови емисии.