НачалоНовини 2011/08Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

04.08.2011 - Нарушители на Закона за горите са били заловени в с. Орешене, обл. Ловеч

Нарушители на Закона за горите са били заловени в с. Орешене, обл. Ловеч при съвместна акция на служители на Регионална дирекция по горите – Ловеч и представители на РУП Ябланица. На 3 август експертите по охрана на горите към РДГ Ловеч констатират  административно нарушение по ЗГ, съвместно с представители на РУП гр. Ябланица.

На 440 метра източно от бивш стопански двор в с. Орешене, в м. „Дола”, служителите откриват прясно отсечени 16 пр. куб. м. дърва за огрев от благун и цер, с дължина 1 м., както и  2 броя бензиномоторни триони „Хускварна”, с които нарушители са заловени в момент на преработване на дървата за огрев. Констатирано е, че единият от бракониерите е собственик на товарен автомобил „Ифа”, открит на 200 метра източно от бившия стопански двор в селото. Превозното средство е било натоварено с 11,42 пр. куб. м. дърва за огрев от благун и цер. Други 10 пр. куб. м. дърва за огрев от същия вид са открити на земята до автомобила. Установява се, че дървесината на товарния автомобил, както и намиращата се на земята не е маркирана с контролна горска марка.
На тримата нарушители са съставени общо шест акта за административни нарушения за немаркирана с КГМ дървесина, липса на превозен билет, както и за преработка на незаконна дървесина.  Задържаното количество 37,42  пр. куб. м. дърва за огрев от благун и цер и е предоставено на отговорно пазене. По случая е образувано досъдебно производство.