НачалоНовини 2011/08Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

05.08.2011 - Възстановена е бивша каменна кариера в Природен парк „Българка”

Приключиха дейностите по възстановяване на бивша каменна кариера в района на с.Потока, Габрово, които Дирекцията на ПП „Българка” извършва по проект „Възстановяване на местообитание и биологичното разнообразие на територията на природен парк „Българка” по Оперативна програма „Околна среда”.
Най-стръмните участъци са стабилизирани чрез поставяне на триизмерна геомрежа, върху която е впръскан хидропосев - водна суспензия на тревни семена, торове и хранителни вещества. Геомрежата е изработена в зелен цвят с цел предпазване на семената от прегряване. По-малките наклони са стабилизирани чрез малки тераси с плетчета. Основата на кариерните склонове и най-дълбоките ровини са укрепени чрез поставяне на габиони  - правоъгълни телени клетки запълнени с кариерен камък и каменни прагове, изработени от суха зидария с височина до 1 м. над височината на терена и дебелина 70 см.
Всички поставени съоръжения са с лека конструкция, щадяща околната среда Залесителни дейности са извършени максимално прецизно, като са използвани контейнерни фиданки с местни видове: бук, дъб, липа, ясен, явор, люляк и лавровишня. Възстановената територия ще осигури възможност за възобновяване на биологичното разнообразие, като същевременно се демонстрират нагледно стъпките и методите за възстановяване на увредените площи в изоставената кариера.