НачалоНовини 2011/08Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

16.08.2011 - От днес влиза в сила нова наредба за оценка на поземлени имоти в горски територии

Държавен вестник обнародва нова Наредба за оценка на поземлени имоти в горски територии. С нормативния акт се уреждат условията и редът за определяне на цени при сделки с поземлени имоти в горски територии – държавна и общинска собственост.

Въвежда се пазарна и нормативана цена за поземлените имоти в горски територии. Актуализирани са цените на дървесината, разходите за сеч, първична обработка и извоз.
Въведен е различен начин на ценообразуване при срочните и безсрочните сервитути. Цените за учредяване на срочно право на сервитут и ползване върху поземлени имоти в горски територии са намалени за срок от 10 години.
Въвежда се механизъм за определяне на застрахователна и ипотечна стойност на поземлени имоти в горски територии.
Изяснен е статутът и начинът на придобиване на правоспособност на независим оценител на поземлени имоти в горски територии, както и начинът на изготвяне и докладване на оценките.
В приложенията към проекта на наредбата са включени разпоредби относно събирането и актуализирането на необходимата информация, в т. ч: пазарна, разходи за дейности, цени на дървесина и т.н. и осигуряване на публичен достъп до нея. Разписани са и задължения за контрол и подготовка на оценители.