НачалоНовини 2020/01Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

15.01.2020 - Експерти от Лесозащитна станция – Пловдив се срещнаха с млади еколози

Експерти от Лесозащитна станция – Пловдив се срещнаха със студенти - еколози от пловдивския университет “Паисий Хилендарски“.  

„Регулирането на протичащите процеси в горите, поддържането на биологичното равновесие на екосистемите, професионалната намеса без допълнително замърсяване с пестициди в горите са основни задачи на специалистите по лесозащита“, каза пред бъдещите еколози инж. Пенчо Дерменджиев, директор на  Лесозащитна станция – Пловдив. Експерти от станцията запознаха студентите с основните лесовъдски и лесозащитни дейности в горите, със сигнализацията, лесопатологичните обследвания, работата с информационната система по лесозащита на Изпълнителна агенция по горите и изготвянето на прогнозите за очакваните нападения. 

Беше обърнато внимание на видовете борби с вредителите и болестите по горскодървесната растителност, като се акцентира на биологичната борба в горите. Особено интересен за младите хора беше акцентът върху използването на бактериални и вирусни препарати, които се предпочитат пред химичната борба. Разселването на естествени болести и полезни насекоми, които се хранят с вредителите в горите, също навлиза активно като ефективен метод в лесозащитата.

Срещата се проведе в контекста на събитията за отбелязване на 60 години от създаването на лесозащитните станции в България и 2020 - година на растителното здраве. 

 
 
 

Коментари

Публикувай коментар

Заглавие:
Текст:
Псевдоним:
Е-мейл:
Код за сигурност