НачалоНовини 2020/06Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

29.06.2020 - Нови гнезда на малък креслив орел откриха в Източна България при мониторинг на разпространението на вида

https://eagleforests.org/

13 нови гнезда на малък креслив орел откриха при текущия мониторинг на разпространението на вида на територията на Източна България. Като резултат от теренните проучвания са открити и 60 заети гнездови територии.

Това стана ясно на провелото се първо заседание на Надзорния комитет по проект „Мерки за опазване на малкия креслив орел и неговите местообитания в България” LIFE18 NAT/BG/001051.

На срещата присъстваха представители от Изпълнителна агенция по горите, Българско дружество за защита на птиците, Югоизточно държавно предприятие - гр. Сливен и Североизточно държавно предприятие – гр. Шумен.

Новооткритите гнезда и територии са  свидетелство за увеличаващата се популация на вида в България, като този процес особено ясно се забелязва на територията на Югоизточно и Североизточно държавно предприятие.

Като част от дейностите по проекта за 2020 г. на територията на ЮИДП е възложено и стопанисването на 1300 дка по Заарландския метод. Методът се прилага у нас от 10 години и е доказал своята висока екологичност и природосъобразност.

На територията на СИДП до края на годината ще бъдат създадени полезащитни горски пояси на 60 дка. В процес на възлагане са и 119 дка за възстановяване на полезащитни горски пояси и 99 дка за трансформиране на иглолистни култури в широколистни смесени гори. Всички залесявания в Натура 2000 се извършват само с местни видове.

През м. юли екипът на проекта ще монтира три сателитни предавателя, с помощта на които да се проследи миграционния път на вида.

В съответствие с епидемиологичната обстановка, през втората половина на годината се планират обучения на основните заинтересовани страни, работа по методите на горската педагогика, съвместни проверки с представители на държавни администрации и неправителствени организации и др.

 

Отдел „Информационно обслужване и връзки с обществеността“