НачалоНовини 2020/10Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

06.10.2020 - С едно нарушение започна груповият лов на дива свиня

Над 5400 ловци от 330 ловни дружини бяха проверени през първите два излета на групов лов на дива свиня. Повече от 350 служители от Изпълнителна агенция по горите, регионалните дирекции по горите, държавните предприятия, държавните горски и ловни стопанства, МВР и представители на ловни сдружения участваха в извършените масови проверки на територията на цялата страна. Ловните излети се проведоха без инциденти, при строго спазване на разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча и правилника за неговото приложение, правилата за безопасност и противопожарните изисквания. Стриктно се изпълняваха мерките за биосигурност и дезинфекция, с цел ограничаване разпространението на болестта Африканска чума по свинете, както и на противоепидемичните изисквания за COVID-19. 

Констатирано е само едно нарушение на територията на Регионална дирекция по горите – Шумен. Ловец без сигнално облекло е бил спрян от проверяващите да участва в ловния излет.

Над 1000 са отстреляните диви свине на 3 и 4 октомври, като най-резултатен беше ловът за ловните сдружения от Южна България.

За успешни ловни излети, с положителни емоции и добра слука Изпълнителна агенция по горите призовава ловците да бъдат отговорни, да спазват законовите разпоредби, мерките за безопасно боравене с ловното оръжие, за биосигурност и противоепидемичните мерки. 

Засилените проверки ще продължат до приключване на активния ловен сезон.