НачалоНовини 2020/12Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

03.12.2020 - ПОЗИЦИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ ПО ГОРИТЕ

Изпълнителна агенция по горите счита за неоснователни и абсолютно неверни твърденията за каквато и да е забрана от страна на агенцията за извършване на инвентаризация на залесени в миналото или самозалесили се гори върху земеделски земи. В нито едно писмо, указание, устно разпореждане или нормативен акт няма забрана да бъдат инвентаризирани гори в земеделски земи. Има указания да не се актуализират данните от предходните инвентаризации на горите в земеделски земи.  

По повод твърденията в някои социални мрежи за неправомерни действия, пренебрежително отношение и бездействие от страна на Изпълнителна агенция по горите, вкл. на нейните служители към необходимостта за опазване и защита на дървесната растителност, която отговоря на изискванията за гора по смисъла на Закона за горите изразяваме категоричното си несъгласие с това твърдение. 

Агенцията в цялостната си дейност е показвала съпричастност и активни действия, съобразно своите законови правомощия за защита на горите в земеделски територии. Израз на това е ежегодното изпълнение на дейностите по инвентаризация на горите в земеделските територии, което включва лесовъдско-таксационни проучвания и измервания за установяване на количествената и качествената характеристика, и оценка на горските ресурси. За тези гори, на които вече е направена оценка и са картирани предстои процедура по тяхната промяна в горска територия, която приключва с акт на Министъра на земеделието, храните и горите. Всички останали земеделски територии, които все още не са проучени, не е направена такава оценка и не са картирани, стават обект на инвентаризация, която се включва в заданията за инвентаризация и последващо изпълнение.

Няма никакво основание да се съмняваме в активната позиция на нашите служители по опазване на горите, в т.ч. и в земеделски земи. Потвърждение на това е стриктното изпълнение на разпоредби, свързани със задължения за издаване на превозни билети и маркиране на дървесината транспортирана от земеделските земи. Не са малко случаите, в които за нарушения свързани със сечи в земеделски територии е сезирана Прокуратурата, Областни управители, общински кметове, кметове на населени места и др. органи на местната и изпълнителната власт.

Възразяваме категорично срещу опитите да се оклеветяват експертите от различните структури на Агенция по горите за техни действия и позиции по изпълнение на произтичащи от Закона за горите задължения. 

Същевременно искаме да заявим и оценяваме загрижеността и ежедневните усилия в битката за спиране на незаконните дейности в горите, включително и в горите в земеделските територии. Безрезервно подкрепяме усилията, които допринасят за развитието на горите в България и ще продължим да поощряваме компетентната обществена и професионална позиция, свързана с опазване на зеленото богатство на България.  

Уверяваме Ви, че Изпълнителна агенция по горите като административен орган, действа в рамките на правомощията си, установени от закона, при стриктно спазване на всички нормативни изисквания и установените административни процедури. Дебатите и диалогът със заинтересованите страни за подобряване на работата са работно ежедневие, на което няма да изневерим.

инж. Мирослав Маринов

ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР 

НА ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ ПО ГОРИТЕ