НачалоНовини 2011/03Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

31.03.2011 - Официално бе открита 17-та Международна изложба „Природа, лов, риболов” в Пловдив

България е съхранила и опазила дивеча и ловните си стопанства

„България е една от страните в ЕС, която може да се гордее с опазването на дивеча и ловните стопанства”. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов по време на откриването на Международната изложба „Природа, лов, риболов” в Пловдив. Изложението се провежда под патронажа на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов със съдействието на Изпълнителна агенция по горите. На официалното откриване присъстваха още инж. Красимир Каменов - зам.-изп. директор на ИАГ, инж. Валентина Маринова – главен секретар на ИАГ, проф. Нино Нинов – ректор на Лесотехническия университет, директори на РДГ, ДЛС и ДГС, експерти и специалисти по лова. По време на пресконференцията зам.-министър Костов подчерта, че с приемането на новия Закон за горите, се създават още възможности за съхраняване на природата и развитие на модерно горско стопанство. Включително чрез публично-частно партньорство ще се засили активността на бизнеса в този сектор. Със закона се дава право да се сключват дългосрочни договори, което ще позволи на ползвателите на горите да инвестират в нова техника и ще има положителен ефект за тяхното възстановяване, добави още зам.-министърът.
По данни на Изпълнителната агенция по горите за 2010 година по линия на организирания ловен туризъм са ловували 3 992 чуждестранни и 3 716 български ловци. Предпочитания лов от тях е груповият лов на дива свиня. Основна част от чуждестранните ловци при едрия дивеч са от германия, Испания, Италия и Франция. За дребния дивеч предпочитания имат чуждeстранните ловци от Италия, Гърция, Испания и Франция. Общият обем приходи на държавните ловни стопанства е над  2 049 389 евро. С най-много приходи от ловен туризъм е ДЛС „Чекерица” с 231 100 евро, следвано от ДЛС „Росица” и ДЛС „Черни Лом”.
71 са отстреляните благородни елена с трофейни качества, 25 са тези при елена лопатар, 103 са при дивата свиня и 23 трофейни отстрела при муфлона.
Специализираната изложба “Природа, лов, риболов” се провежда за 17-ти пореден път от 30 март до 03 април 2011 г. в Международния панаирен център - гр. Пловдив. За всички посетители, ловци, риболовци и любители на природата са подготвени изненади с многобройни атракции, демонстрации и условия за пазаруване на изделия и аксесоари в областта на ловното и риболовно оборудване и екипировка.
Изпълнителна агенция по горите има изградена ловна къща за посрещане на гости и място за преговори на площ от 300 кв. метра. Тя е разположена в Палата №3 и е  заобиколена от богата диорама и трофейна изложба. Държавните ловни стопанства рекламират екстериорните и трофейни качества на дивеча, ловния, риболовния и алтернативния туризъм в България. На три отделни търговски щанда ДЛС„Росица”, ДЛС „Балчик” и ДЛС „Чепино” привличат интереса на посетителите с дегустация и продажба на продукти от дивечово месо, дрехи за лов, ловни сувенири от рога, осветителни тела и ножове, както и декоративен посадъчен материал. Дирекциите на природните паркове са подредили самостоятелен информационен щанд и представят възможности за екотуризъм.