НачалоНовини 2011/05Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

31.05.2011 - Горските са предотвратили разрастването на седем пожара през последния месец

По данни на Изпълнителната агенция по горите /ИАГ/ за периода от 01 до 31 май 2011г. на територията на цялата страна са възникнали седем низови пожара от горския фонд. Пожарите са обхванали само тревите, храстите и мъртвата горска постилка около дървесните култури. Бързото локализиране на огъня и своевременната намеса на горски служители и пожарникари, не са позволили разрастването на пожарите и обхващането на по-големи горски масиви.

Засегнати са 30 дка с иглолистни и широколистни култури без щети и повреди за дървостоя. Възникналите пожари са в териториалните обхвати на Регионалните дирекции по горите – Берковица, Благоевград, Кърджали, Кюстендил, Пазарджик и Русе. При потушаването им са участвали общо 42-ма горски служители, 27 огнеборци и 5-ма доброволци.

Умишлен палеж е възникналият на 16 май пожар в местността „Бор чешма” край Ивайловгард. Човешка небрежност е причинила два от пожарите, за останалите причините все още са неизвестни и се изясняват.   

От началото на годината до момента в страната са станали 227 горски пожара, при който са засегнати над 17 550 дка горски масиви. Няма нито един, който да е възникнал по естествена причина. Всички пожари са вследствие на човешко действие или бездействие. Причините са опожаряване на стърнища – 60 пожара или 26,43 %, опожаряване на пасбища – 69 пожара или 30,40 %, от туристи – 1,76 % и др. Неизвестни са причините за над 20 % от възникналите огнени стихии към този момент. Умишлени са 15 палежа в горския фонд на страната. В гасенето на горските пожари са участвали над 1 700 служители на регионалните дирекции по горите и държавните горски стопанства и над 800 пожарникари. Над хиляда доброволци са помогнали за потушаването на огъня.  

Пожароопасен сезон в горите е обявен в повечето области на страната. Всички регионални дирекции към ИАГ продължават изпълнението на годишните си оперативни планове за опазване на горите от пожари и актуализират програмите си за действие при гасенето им.